Neem het stuur zelf in handen

Op zoek in de omgeving van Deurne
e-mail · website · Facebook

Zelf een project starten

/

Carehousing is een inclusief woonconcept dat personen met een ondersteuningsvraag (Hulpzoekers) de kans geeft om zelfstandig en inclusief te wonen met de benodigde ondersteuning aan een betaalbare prijs.

Wat Carehousing uniek maakt is dat die ondersteuning gebeurt door de medebewoners (Helpers). Zij doen dit in een eerste plaats uit maatschappelijk engagement, maar ontvangen daarnaast een financiële vergoeding. Voor alle bewoners wordt ook ingezet op betaalbaar wonen.

Bij Carehousing spelen meerdere partijen een rol, namelijk:

  • Hulpzoekers: hun ondersteuningsnoden en -wensen vormen het uitgangspunt. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel Helpers er in een Carehousing nodig zijn en wat de hulp juist inhoudt.
  • Helpers: bieden tot drie vormen van ondersteuning: 1) Kleine taken: (tanden poetsen, jas aandoen, iets klaarleggen, ontbijt maken,...); grote taken: (warme maaltijd bereiden, strijken, opruimen,...); nachtpermanentie. De omvang van de hulp en samenstelling van de bewonersgroep bepalen hoeveel een Helper kan verdienen.
  • Huisbaas: de bewonersgroep betrekt één pand/site. Deze wordt beschikbaar gesteld door een huisbaas (die mikt op betaalbaar wonen). Ook alternatieve woonvormen zoals een coöperatieve worden onderzocht. De mate van samenwonen binnen een carehousing wordt bepaald door de mogelijkheden van een pand/site en de wensen van de bewonersgroep.
  • Hulpbedrijven: staan in voor de uitbetaling van de Helpers, medische noden van Hulpzoekers,…
  • Carehousing vzw: brengt vier bovenstaande partijen samen; staat in voor intake en opvolging van bewonersgroepen, vergroten naambekendheid, zoeken locaties,…

Momenteel werkt Carehousing aan een eerste case in de omgeving van Antwerpen centrum. Hiervoor zijn we nog op zoek naar mensen uit alle vier de partijen.

De droom is om Carehousing nadien te verspreiden met cases op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Ook hiervoor is alle steun/zijn enthousiastelingen meer dan welkom!

Meer weten? Surf dan naar www.carehousing.eu, en/of volg ons op Insta (carehousing.eu).

Vragen? Of interesse om Carehousing ‘mee te maken’ (in eerder welke interpretatie van dat laatste)? Stuur een mailtje naar info@carehousing.eu of bel ons op 0032 472 21 10 65.

Maak kennis met GiPSo,
kom naar een bijeenkomst in je buurt
en ontdek nieuwe mogelijkheden voor jouw kind.

kalender