Neem het stuur zelf in handen

Kinderen loslaten is sowieso niet gemakkelijk. Als het gaat om een kind met een handicap is dat nog moeilijker. Maar ik ben zeer tevreden dat we de stap gezet hebben. Mathias is hoofdspeler geworden, wij staan aan de zijlijn. Dankzij GiPSo is alles zeer vlot gegaan. 

Maria Declercq

Toekomststraat 6, Avelgem
e-mail · website · Facebook

Zelf een project starten

/

VZW Autistem is een familievereniging die zich tot doel stelt : bevorderen van de levenskwaliteit van de normaal begaafde volwassenen met autisme in Oost- en West-Vlaanderen. Dit proberen wij te realiseren via initiatieven die groeien vanuit de nood die deze personen en/of hun naaste omgeving ervaren. Zowel ouders, familieleden als deskundigen kunnen hierbij inspirerend zijn. De initiatieven kunnen ontwikkeld worden in eigen beheer of via samenwerkingsovereenkomsten met andere organisaties. 

Eén van de jongste projecten van Autistem situeert zich in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen: de Toekomststraat in Avelgem. Sinds eind 2013  verblijven daar 8 personen met autisme in individuele studio’s van circa 50 m². Elke studio telt een slaap-en woongedeelte, een sanitaire ruimte en heeft een terras. Daarenboven is er ook een mooie ruime tuin.
De bouw werd gefinancierd door Inclusie Invest. De cvba Inclusie Invest werd opgestart in 2011 en is een coöperatieve vennootschap waarbij er onder de vorm van aandelen kapitaal wordt samengebracht. Doel is om betaalbare en inclusieve wooninfrastructuur te voorzien voor mensen met een beperking dicht bij hun netwerk. Meer info zie www.inclusieinvest.be
De zorgbudgetten voor de bewoners konden verkregen worden via een projectoproep van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). De Groep Ubuntu staat in voor de begeleiding van de bewoners en de coördinatie van de ondersteuning. Die ondersteuning verloopt op drie niveau’s:
- ambulante individuele ondersteuning
- aanwezigheid overdag op cruciale momenten
- ondersteuning bij dagbesteding op maat: voor elke bewoner wordt een individueel programma uitgewerkt gebaseerd op zijn/haar interesses en talenten
De bewoners kunnen, indien nodig, ook een beroep doen op de nachtpermanentie van het Tehuis Niet Werkenden, dat vlakbij gelegen is.
Het project is gelegen in een bestaande woonwijk met veel sociale cohesie waar alle kernfuncties op wandelafstand aanwezig zijn. Er zijn goede contacten met de buurt en het gemeenschapsleven in Avelgem (verenigingen, handelaars,…). De bewoners hebben een gedreven sociaal netwerk rondom zich want de familie en vrienden hebben hun schouders onder dit project gezet. Voor het dagdagelijkse functioneren is er zoveel mogelijk samenwerking met reguliere diensten (thuiszorgdiensten, thuisverpleging, dokters, OCMW, mutualiteiten, klusjesdiensten,…), en dit vanuit het principe: ‘regulier waar mogelijk, speciaal waar nodig’.
Gezien de beoogde doelgroep (ASS) werden heel wat extra aanpassingen voorzien:
- aparte ingang per studio waardoor bewoners van het blok mekaar minimaal moeten kruisen
- soliede geluidsisolatie
- de studio’s zijn prikkelarm, overzichtelijk en logisch ingedeeld
- de omgeving is niet druk; toch zijn alle voorzieningen in de nabijheid aanwezig
- oproepsysteem voor noodsituaties
- alle studio’s zijn rolstoeltoegankelijk; er is ook een lift aanwezig
Net als de Oude Dorpsweg in Varsenare is het project Toekomststraat 6 in Avelgem er gekomen door de volgehouden en taaie inzet van ouders, zorgverstrekkers en de bewoners zelf. Het optrekken van de studio’s slorpt daarbij heel wat tijd en energie op. Maar eens de gebouwen er staan is dat geen eindpunt. Het draaiende houden van heel het systeem met de zorgverstrekkers, het oplossen van allerlei menselijke en praktische problemen, …, vragen een permanente alertheid en een onwankelbaar geloof dat deze projecten een veilige en zorgzame thuis zijn voor de bewoners…

Maak kennis met GiPSo,
kom naar een bijeenkomst in je buurt
en ontdek nieuwe mogelijkheden voor jouw kind.

kalender